Beleidsdoel 4-1 Innovatie: richting duurzaam en digitaal
Alle negen economische topsectoren zijn in Zuid-Holland aanwezig. In Rotterdam bevindt zich het grootste Haven Industrieel Complex van Europa. Zuid-Holland is met het zeer prominente glastuinbouwcluster een wereldspeler in de voedselketen. Als spelers van essentieel belang voor de economie van Nederland en van de regio moeten zij zich vernieuwen en aanpassen als gevolg van energietransitie en digitalisering. Het vermogen om snel op deze ontwikkelingen in te spelen is bepalend voor onze concurrentiekracht. Innovatie, in het algemeen maar met name op deze gebieden, is essentieel. Zeker ook voor het MKB.
Wij stimuleren deze innovatie via subsidieregelingen, actieve rollen in regionale samenwerkingsverbanden en bijvoorbeeld het Startup in Residenceprogramma. Efficiënt goederenvervoer en een optimaal functionerend logistiek systeem, zoals opgenomen in onze ambitie “Bereikbaar Zuid-Holland”, is daarbij essentieel voor zowel de tuinbouw in de Greenports als het Haven Industrieel Complex.
Beleidsdoel 4-2 Creëren van een rijk vestigingsklimaat
Vestigingsklimaat
De economie in Zuid-Holland floreert en in deze periode van economische groei is de vraag naar woon- en werklocaties groot. Wij streven naar een rijk vestigingsklimaat met bedrijfslocaties die de vitaliteit en kracht van het bedrijfsleven versterken, levendige en gezonde centra en een beroepsbevolking met de juiste vaardigheden en kennis.
Ruimte voor bedrijvigheid zorgt voor nieuwe investeringen en bedrijfsvestigingen, en maakt dat de bestaande ondernemers niet verhuizen naar elders. Een derde van de Zuid-Hollandse economie speelt zich af op bedrijventerreinen; de beschikbaarheid daarvan is goed op peil maar er is nog veel vraag naar bedrijventerreinen in de hogere milieucategorie en terreinen aan het water. Bij kantoren kampt Zuid-Holland deels met een overschot aan vierkante meters op de verkeerde locaties, en een tekort aan toplocaties in Rotterdam en Den Haag.
Internationaal onderzoek toont aan dat het voor een regio niet langer volstaat om voldoende bereikbare werklocaties aan te bieden. Ook factoren als reputatie, prettig wonen/leven of arbeidspotentieel bepalen in toenemende mate investeringsbeslissingen in een regio. De provincie wil meer werk maken met gemeenten om woon/werk-akkoorden te sluiten.
Human Capital
Ook in Zuid-Holland heeft het bedrijfsleven moeite om geschikt personeel te vinden. Met name in sectoren als de bouw, ICT en techniek. Een op de vijf vacatures blijft onvervuld. Daar staat tegenover dat de werkloosheid in Zuid-Holland met 4 procent boven het landelijk gemiddelde zit (plus 0,5 procent). Opleiding en ervaring van de werkzoekende sluiten niet langer goed aan op de wensen en behoeften van het bedrijfsleven. Met een groot aantal partners werkt Zuid-Holland daarom aan het Human Capital Akkoord om de aansluiting te herstellen.
Een akkoord waarmee werknemers worden voorbereid op de Next Level Economy, onder meer door om- en bijscholingsprogramma’s vroegtijdig te ontwikkelen en aan te bieden. Dit wordt gedaan door samen met de Economic Board Zuid-Holland te investeren in een breed samengesteld programmateam en door te zorgen voor cofinanciering van concrete projecten. Onder meer zijn projecten beoogd op gebied van IT, Life Science en Internationaal Talent.
Beleidsdoel 4-3 Erfgoed, cultuur en toerisme
Op de wereld zijn er weinig plekken waar je in een kwartiertje fietsen twintig eeuwen geschiedenis tegenkomt, zoals hier in Zuid-Holland. Resten van Romeinse forten, een eeuwenoud polderlandschap, kunstig aangelegde landgoederen, historische steden, vestingen, bunkers, molens, pakhuizen en kerken. De weerslag van eeuwen van menselijke bedrijvigheid; het verhaal van Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland is ook een rijk archeologisch gebied. Het is mooi wanneer Zuid-Hollanders kennis kunnen maken met de historische vondsten in hun bodem. De provincie zet in op een zorgvuldige opslag en op publieksbereik van bodemvondsten.
Al dat erfgoed vormt een immens kapitaal: voor bewoners, bedrijfsleven en toeristen. De provincie Zuid-Holland werkt samen met vele vrijwilligers, mede-overheden, maatschappelijk middenveld en ondernemers aan het behoud en beleefbaar maken van ons erfgoed. Zo worden identiteit van dorpen en streken bewaard en wordt onze provincie zowel voor inwoners als voor toeristen steeds aantrekkelijker. Toerisme is daarbij geen doel, maar een middel dat bijdraagt aan de maatschappelijke opgaven. Door spreiding van toerismestromen gaan we een te grote impact op de leefomgeving tegen.
Actief of passief aan cultuur meedoen zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en draagt in belangrijke mate bij aan ons welbevinden. In Zuid-Holland is de deelname aan culturele voorzieningen relatief laag. Wij willen de deelname aan cultuurvoorzieningen stimuleren.